Oktober: Rozenkransmaand

Ter gelegenheid van het feest van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans op 7 oktober, herinnerde paus Benedictus XVI ons eraan dat de Maagd ons op deze dag uitnodigt om de schoonheid van het rozenkransgebed te herontdekken.

Het bidden van de rozenkrans en de missie, twee kenmerken van de maand oktober, waren de onderwerpen van een overweging van paus Benedictus XVI tijdens het Angelus-gebed in Castelgandolfo vlak voor zijn terugkeer naar Rome.

“Aanstaande zaterdag, 7 oktober” – zei de paus – “vieren we het feest van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans en, zoals elk jaar, nodigt de Maagd Maria ons uit om opnieuw de schoonheid te ontdekken van dit zo eenvoudige en diepe gebed.” Daarna memoreerde hij dat Johannes Paulus II “een grote apostel was van de rozenkrans” en refereerde hij aan de apostolische brief Rosarium Virginis Mariae die de vorige paus wijdde aan dit gebed.

“De Rozenkrans” – zo ging hij verder – “is een contemplatief en christocentrisch gebed, een onlosmakelijk beschouwend gebed van de Heilige Schrift. Het is het smeekgebed van de christen die voortgaat op de pelgrimage van het geloof, Jezus volgend en voorafgegaan door Maria.” De paus nodigde alle aanwezigen uit om deze maand de rozenkrans te bidden “in het gezin, in de gemeenschappen en parochies voor de intenties van de paus, voor de missie van de Kerk en voor de vrede in de wereld.”