Beroepsopleiding Al Tilal: nieuwe kansen voor vrouwen in Libanon

Op veertien kilometer van Biblos, een van de oudste steden van Libanon, wordt gewerkt aan de bouw van Al Tilal: een beroepsopleiding voor toerisme, speciaal gericht op vrouwen van het platteland.

De eerste lessen in een provisorisch lokaal.

De ontvolking van Libanon als gevolg van emigratie heeft de laatste jaren onrustbarende vormen aangenomen. Zo zijn er in 2000 zo’n 350.000 Libanezen uit het land vertrokken. Het is niet gemakkelijk mensen te overtuigen om in Libanon te blijven en zich daar in te zetten voor de economische en sociale ontwikkeling van het land. Vooral op het platteland is het creëren van werkgelegenheid een moeilijke opgave. De Association Libanaise pour le Développement et la Culture (ALDEC) onderneemt een poging met het project Al Tilal.

Het Instituut voor plattelandsontwikkeling en toerisme Al Tilal (“De Heuvels”) wil in de regio van Beiroet het toerisme ontwikkelen door de plaatselijke bevolking te stimuleren kleine toeristische ondernemingen op te zetten. Naast een economisch doel heeft het initiatief ook een ecologisch aspect: de bescherming van de plaatselijke natuur. Voorts willen de initiatiefnemers het accent leggen op gezinstoerisme. Zij respecteren daarmee de sterke familiebanden die karakteristiek zijn voor het Midden-Oosten. “Wij willen vrouwen een aantrekkelijk alternatief bieden waarmee zij zowel hun gezin als hun omgeving vooruit kunnen helpen. Een vorm van toerisme dat de familie en de sociale banden ondersteunt, kan de emigratie een halt toeroepen”, aldus initiatiefneemster Juliana Najem.

Al Tilal richt zich tot vrouwen en tot meisjes die van de middelbare school afkomen. In een eerste fase zal het centrum een cursus toeristische bedrijfsvoering aanbieden met het accent op het beheer van cultureel en artistiek erfgoed. Jaarlijks zijn 48 cursussen met 15 deelnemers voorzien. Daarnaast worden christelijke vormingsactiviteiten aangeboden, waar men op vrijwillige basis aan kan deelnemen.

30 augustus 2003: Al Tilal in aanbouw.

Het project Al Tilal kan rekenen op internationale steun. Het centrum in aanbouw krijgt klaslokalen, aula’s, een bibliotheek en een vleugel voor praktijkruimtes en civiele diensten. Er komen kamers voor 24 studenten. De lessen zullen worden verzorgd door gespecialiseerde docenten. In de toekomst wil Al Tilal een consultatiebureau beginnen ter ondersteuning van startende familiebedrijfjes.

ALDEC is opgericht door gelovigen van het Opus Dei in Libanon samen met anderen. De vereniging is betrokken bij de sociale ontwikkeling van een aantal Libanese dorpen. Naast het promoten van gezinstoerisme met respect voor de plaatselijke cultuur wil ALDEC ook het begrip tussen de verschillende religieuze gemeenschappen in Libanon bevorderen.