Hij las het evangelie en raadde anderen dit aan

Tot de laatste dag van zijn leven las hij de Heilige Schrift. En hij raadde ons aan: ‘Lees het evangelie, beleef het evangelie, houd van het evangelie, haal punten van meditatie uit het Nieuwe Testament.’

Tot de laatste dag van zijn leven las hij de Heilige Schrift. En hij raadde ons aan: Lees het evangelie, beleef het evangelie, houd van het evangelie, haal punten van meditatie uit het Nieuwe Testament. Doe verder je best de rijkdom van deze boeken uit te storten over het leven van de mensen met wie je in aanraking komt. Door de kennis die je van het leven van God hebt, kan men terecht zeggen dat je met Jezus Christus omgaat, Jezus Christus kent, van Jezus Christus houdt en Hem navolgt.

Javier Echevarría, Prelaat van het Opus Dei

Herhaaldelijk gebruikte hij een boek van kardinaal Gomá over het leven van de Heer waarin de vier evangelies met elkaar verbonden zijn tot een chronologisch geheel. Dit boek lag altijd op zijn nachtkastje, hij las erin als hij ‘s nachts wakker werd, en hij had het op reis altijd bij zich. De volgende opmerking geeft aan hoeveel belang hij hechtte aan de voortdurende overdenking van het Woord van God: Als wij uit de lectuur van de heilige Schrift of de evangelies geen praktische lessen halen voor ons dagelijkse leven, dan betekent dat dat wij de teksten niet de aandacht en de liefde geven die ze verdienen, want ze zijn vol vitaliteit, vol kracht en toepasbaar voor iedere christen die coherent wil zijn met zijn geloof.

Javier Echevarría, Memoria del Beato Josemaría Escrivá, Ed. Rialp, Madrid 2000, pag. 251.